Olika system och inlägg

infografik som beskriver de olika system tygblöjor som finns

Alla olika system av tygblöjor

Du har bestämt dig, du är redo, du vill ta steget och börja med tygblöjor! Du skriver in tygblöjor på Google och klickar dig fram. Helt plötsligt snurrar det i huvudet, det är fler begrepp och förkortningar än du kunde tänka dig. Du stänger ner webbläsaren och känner att njaaaee, det får nog bli engångsblöjor ett tag till.

Känns det igen?

Oroa dig inte! Du är på rätt ställe. Green Poppys guide över olika system kommer (förhoppningsvis) hjälpa dig att få lite klarhet!

Generellt för tygblöjor kan man säga att de består av två delar. En yttre del som är håller inne vätska och en inre del som absorberar vätskan.

PUL-skal/SIO

Vi börjar med att introducera PUL och närmare bestämt PUL-skal. PUL står för PolyUretanLaminat och är en plastfilm man applicerar på ett polyestertyg vilket gör att tyget blir vattentätt. Det är grunden i många tygblöjor och det som gör att blöjan kommer att hålla tätt.

Ett PUL-skal är ett vattentätt ytterlager som du använder tillsammans med absorberande inlägg eller vikblöjor. Det fungerar som ett skydd som släpper igenom luft men håller fukten inne, vilket hjälper till att hålla barnets kläder torra samtidigt som huden kan andas. PUL består av ett tyg med en tunn plastbeläggning som gör materialet vattentätt, men ändå mjukt och smidigt.

Green Poppys PUL-skal har tryckknappar på insidan där man enkelt knäpper fast inlägg så att de håller sig på plats. Dessutom finns flärpar fram och bak där man kan stoppa in lösa inlägg eller vikblöjor. När man använder ett PUL-skal på detta sätt kallas det för ett ”Snap-In-One” (SIO)-system. Ett SIO-system innebär att inläggen sitter fast i skalet med tryckknappar, vilket gör blöjan enklare att hantera, minskar risken för att inläggen rör sig och underlättar vid blöjbyten.

En stor fördel med PUL-skal är att du kan återanvända dem flera gånger innan du behöver tvätta dem. Om inlägget blivit blött byter man bara ut det och fortsätter använda skalet. Man tvättar skalet när det känns ofräscht eller om det har kommit bajs på det.

Green Poppys PUL-skal finns i både fasta storlekar och en justerbar ”one size”-modell som man anpassar med knappar för att passa under en längre tid.

Pocketblöjor

Pocketblöjor består av ett vattentätt PUL-skal och absorberande inlägg. Skalet i sig suger inte upp vätska, men på insidan finns en ficka där du stoppar in lösa inlägg. Detta gör det enkelt att anpassa blöjans uppsugningsförmåga genom att lägga i fler eller färre inlägg beroende på behov.

Insidan av fickan, alltså den del som ligger närmast barnets hud, består antingen av naturmaterial eller av ett material med torrskikt. Naturmaterial, som bomull eller bambu, absorberar snabbt och gör att barnet känner sig blött vid kiss, vilket kan underlätta potträning. Ett torrskikt, som fleece eller AWJ, leder bort fukten från huden och ger en torrare känsla, vilket kan vara mer bekvämt för barnet.

Eftersom inlägget ligger inuti fickan, byter du hela blöjan – både skal och inlägg – vid varje blöjbyte. Detta gör pocketblöjor lika enkla att använda som engångsblöjor, men de är ett mer hållbart alternativ. Green Poppy erbjuder pocketblöjor i både fasta storlekar och en justerbar ”one size”-modell som växer med barnet.

AIO

All In One . Det mest kompletta systemet. Denna produkt finns inte att köpa hos Green Poppy men vi vill ändå nämna den. Här består utsidan av ett vattentätt skal i PUL (polyuretanlaminat) och sedan absorberande inlägg. En AIO kan ha allt absorberande material fastsytt i skalet och detta är mest likt en engångsblöja. Hela blöjan byter du vid kiss eller bajs och allt tvättar man i en del. Nackdelen med en AIO är att den har en väldigt lång torktid då det absorberande material är fastsytt i pul:en.

PUL-byxor

Ett par rymliga byxor bestående av PUL. Denna produkter sätter man över olika typ av blöjor eller inlägg. Har oftast muddar runt magen eller benen. Finns endast i fasta storlekar.

Här nedan finns en översikt över några av olika system som finns.

infografik som beskriver de olika system tygblöjor som finns

Ullbyxor

Ett par mjuka byxor i ull att ha över olika blöjor och skal. Ull behöver kuras med lanolin (läs mer om det här) och blir då vattentätt. Ull är naturligt självrengörande och antibakteriella. De behöver endast tvättas om bajs kommer på dem eller när de börjar kännas ofräscha (cirka var 3:e-6:e vecka). Finns i flera fasta storlekar.

Ullskal

Ett skal att sätta utanpå olika typ av blöjor och inlägg. Behöver också kuras. Gör att blöjan blir vattentät. En del ullskal finns i one size och justeras med knappar på utsidan. Andra ullskal finns i fasta storlekar.

Formsydd blöja

En oftast lite mer bylsig blöja, där hela blöjan består av absorberande material. Denna blöja behöver ett vattentätt skal utanpå för att hålla tätt. Formsydda blöjor finns med eller utan torrskikt. Dessa används ofta nattetid men går lika bra att använda dagtid. Hela blöjan tvättas vid kiss eller bajs. Finns i fasta storlekar och one size.

Vikblöjor

Ett större kvadratiskt tygstycke. Vanliga mått är 60×60 cm eller 70×70 cm. Ofta i bomull (muslin) men finns även i andra mer absorberande material som bambu. I en babybutik kan man hitta dessa som muslinfilt men funkar fint som blöja. Detta är det billigaste systemet gällande tygblöjor. En vikblöja kan man vika på olika sätta runt barnet. En vikblöja kräver ett vattentätt skal utanpå.

Preflat

Liknande en vikblöja men oftast lite mer absorberande. Kan bestå av flera lager tyg. Har en annan form än en vikblöja och många uppger att den är lättare att använda då man bara kan använda denpå ett sätt. Behöver ett vattentätt skal. Finns i många olika mått.

Prefold

Är som ett tjockare och lite större inlägg. Har oftast markeringar för hur den ska bli vikt ihop för att passa bra i ett skal. Man viker denna till en lång rektangel. Finns i många olika mått.

ett nyfött barn med tygblöja på sig

Inlägg till tygblöjor

Det finns en enorm uppsjö av olika inlägg och i olika storlekar och modeller. Här får man prova sig fram lite och se vad man gillar. De vanligaste materialen i inlägg är bomull, bambu, hampa och mikrofiber.

  • Mikrofiber. Absorberar snabbast men minst mängd av alla ovan nämnda material. Läggs oftast överst i en blöja (men aldrig mot barnets hud!) för att snabbt fånga upp kisset och sprida vidare det till nästa inlägg. Kan dock släppa vätska vid tryck (tänk likt en tvättsvamp).
  • Bomull. Absorberar fortfarande snabbt, men inte riktigt lika snabbt som mikrofiber. Håller vätska bättre än mikrofiber. Kan läggas direkt mot barnets hud.
  • Bambu. Absorberar mediumsnabbt och mediumstor mängd vätska. Brukar vara ett mellanlager eller i kombination med bomull.
  • Hampa. Absorberar långsamt men håller stor mängd vätska. Läggs oftast underst av alla inlägg. Används med fördel när man vill att blöjan ska hålla längre tid eller under natten.
infografik om olika inlägg man kan använda i tygblöjor
en infografik om olika inlägg till tygblöjor hur mycket och hur snabbt de absorberar vätska

Torrskikt

Består av material som gör att barnet känner sig torr eller sval efter kiss. Kan vara fastsytt på blöjan (tex i AIO, pocket eller formsydd) eller vara som ett tunt, löst, icke-absorberande inlägg. Hos Green Poppy finns torrskikt i fleece eller AWJ (athletic wicking jersey). Dessa inlägg läggs överst i blöjan och leder undan fukt. Det finns torrskikt av naturmaterial som silke och ull.

Känns det lite klarare nu med alla olika system som finns? Eller har du fortfarande funderingar? Kontakta oss gärna!

Green Poppy är stolt samarbetspartner med Blöjupproret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESV