FAQ
Alltså, vanliga frågor och svar om tygblöjor!
Alltså, vanliga frågor och svar om tygblöjor!
Tygblöjor består av två delar, ett vattenfast skal och en absorberande del. Det finns flera olika system (tex pocketblöjor, all in one, vikblöjor m.fl), men dessa två olika delar måste alltid finnas med. Allt på en tygblöja går att tvätta i tvättmaskinen (med undantag för vissa produkter i ull/silke). Det är alltså en blöja som är tillverkad i tyg, designad för att användas om och om igen. Läs mer här om vilka olika system som finns!
Nej! Dagens tygblöjor påminner mycket om en engångsblöja i konstruktionen. Det finns hela kompletta blöjor som man använder och sen tar av i ett stycke. Skillnaden mot engångsblöjor är att i stället för att lägga den använda blöjan i soporna så lägger du den i tvättkorgen.
Nej! Tvärtom. Tygblöjor är väldigt bra på att hålla inne lukten från kiss och bajs. Vid rätt hantering av tvätten så luktar de faktiskt inget alls, vilket är bra mycket mindre än vad engångsblöjor luktar.
Tygblöjor har ett högre inköpspris men i längden kan du spara många, många tusenlappar! Läs mer här om hur mycket pengar du kan spara.
Det beror på hur ofta du vill tvätta, men tvättar man ungefär var tredje dag och byter åtta blöjor om dagen behöver du cirka 24 blöjor (pocketblöjor). Kanske ett par extra för tvättdagen, då det tar ett tag för blöjorna att torka. Vi kan även tycka att det är smidigt att ha några extra blöjor och rekommenderar därför 25-35 blöjor. Vill man använda vikblöjor med skal, så behövs det runt 30 vikblöjor och ungefär 3 PUL-skal. Vi kan dock rekommendera att även köpa några inlägg, för att kunna boosta vikblöjorna vid behov.
Ja, alla delar som inte består av PUL går att tumla på låg värme. Detta innebär att till exempel inlägg, vikblöjor och formsydda blöjor går bra att torktumla. Dock kan det slita på produkterna, och det rekommenderas att hängtorka efter tvätten. Om man upplever att tex inläggen blir stela när de hängtorkas, kan man mjuka upp dem genom att vrida på dem i torrt tillstånd, eller sitta på dem. Det är inte nödvändigt, då de funkar lika bra även om de är stela.
Man kan använda tygblöjor redan för födseln, ja direkt på BB om man vill det! Det finns ingen åldersgräns på när man antingen ska börja eller sluta med tygblöjor. Idag finns så många olika system och storlekar att du garanterat kommer hitta det som passar ditt barn.
Beroende på vad du har för inlägg kan blöjan vara på olika länge. Självklart beror det också på om barnet ammar/får ersättning, äter mat, hur ofta och hur mycket barnet kissar. Men med en kombination av ett bomull/bambuinlägg plus ett hampainlägg från Green Poppy kan blöjan sitta på i ungefär 2-4 timmar.
Nej, det finns det ju inte. Det enklaste sättet att veta om barnet har kissat är att känna efter med ett finger i blöjan. En tygblöja växer inte på samma sätt som en engångsblöja gör när barnet kissar, men den kan kännas lite mer ”svampig” utifrån, man lär sig med tidens gång.
I tvättmaskinen! Okej, skämt åsido, men det är faktiskt väldigt enkelt. Allt på tygblöjan går att tvätta, du separerar eventuella inlägg från skalet och tvättar sedan i tvättmaskinen. Du kan tvätta alla blöjor för sig, eller tvätta då och då med din vanliga tvätt. Läs mer här om tvättråd.
Den stora bajsfrågan! Förenklat sagt: bajset ska dit allt bajs ska – till toaletten! Så länge barnet bara ammar eller får ersättning är bajset vattenlösligt och löses upp i tvättmaskinen, det betyder att du kan tvätta blöjorna utan att göra något åt bajset. När bajset är mer fast och barnet har börja äta mat kan man antingen tippa av det från blöjan ner i toaletten eller skrapa bort det. Man kan även använda engångsinlägg för att underlätta bytet. Läs vår stora bajsguide här!
Det går åt mindre plast i framställning av tygblöjor jämfört med engångsblöjor. Tygblöjor och inlägg består till stor del av naturmaterial, som bomull, bambu, hampa, ull. Att återanvända en produkt är mer hållbart för miljön än produkter som används en gång och sedan slängs. Visste du att det tar 450 år för naturen att bryta ner en engångsblöja? Läs gärna mer här om varför du ska välja att använda tygblöjor!
En modern tvättmaskin är så pass miljövänlig, att även om den inte är helt skonsam för miljön, så är den bra mycket snällare än vad tillverkningen av engångsblöjor är. Vid tillverkning av engångsblöjor går det åt mycket plast och oljeprodukter, ämnen som vi vet är skadliga för miljön.
På den frågan har vi bara ett svar – JA! Läs gärna mer här om varför man ska använda tygblöjor.