Tygblöjor och pengar

Är tygblöjor en guldgruva?

Spara pengar med tygblöjor

Ja men ska vi prata lite siffror? Hård fakta, kall fakta, svart-på-vit-fakta?

Om man söker efter ”hur många blöjor använder ett barn” på Google så kommer siffror som är någonstans runt 2000-10000 blöjor. En otrolig variation! Det finns flera faktorer som påverkar dessa siffror. Hur ofta barnet bajsar är väldigt individuellt. Nyfödda barn kan bajsa upp till 20 gånger per dygn (japp, been there donet hat). Den största faktorn dock som påverkar antal blöjor är hur lång tid det tar tills barnet är blöjfri. I Sverige har den åldern dubblerats de senste 50 åren, och medelåldern för att bli blöjfri är nu 3,5 år.

Egna siffror

Siffror här nedan angående antal blöjor per barn baseras på mina egna två blöjbarn, undersökningar från kompisar och internetgrupper samt sökningar på internet. Det är ingen vetenskaplig studie men det är siffror som är applicerbara på många barnfamiljer. Kom ihåg att slutsumman baseras på att barnet använder blöja varje dag i 3,5 år.

Löpande utgifter eller en stor utgift en gång?

För det är viktigt att prata om, att tygblöjor upplevs som dyrt. Och så kan det kan absolut vara, om man ser till inköpspriset. Men när det gäller tygblöjor så kan man faktiskt klara hela blöjperioden på ett enda inköp. Ja det stämmer, ett inköp! Det kan man såklart göra med engångsblöjor också, men det är lite mer orealistiskt att göra. Tygblöjor finns i One Size, och gör att de kan passa från cirka 4-16 kilo. Använder man engångsblöjor så behöver man byta storlek under tiden som barnet växer.

Hur många blöjor använder ett barn?

Många nyblivna föräldrar blir chockad över hur ofta man byter blöjor på en nyfödd bebis. En del bebisar bajsar hela tiden. Det är inte helt ovanligt att kanske byta blöja 15-20 gånger om dagen första veckorna. En del byter såklart mer sällan. Vi kan räkna på ett snitt av 10 blöjor om dagen den första månaden. Detta minskar med de första veckorna och det är väldigt individuellt, men man brukar räkna på ett genomsnitt av åtta blöjor om dagen från månad två och fram till matintro, runt sex månaders ålder. Efter ungefär ett års ålder hamnar vi på ett genomsnitt av sex blöjor om dagen.

I Sverige använder barn blöjor i genomsnitt fram till 3,5 års ålder. Sammanslaget av detta innebär det totalt: 8040 blöjor.

Priser för engångsblöjor

Enligt priser på Ica Maxi i Eskilstuna i januari 2024 är genomsnittspriset för öppna blöjor 2,97 kronor/styck och genomsnittspriset för byxblöjor 3,50 kronor/styck. Medelpriset för dessa två kategorier blir då 3,23 kronor/blöja.

Om vi då tar 8040 blöjor gånger 3,23 kronor får vi fram att en total summa för engångsblöjor i 3,5 år är: 25 969 kronor.

Denna kostnad kan så klart komma att bli lägre om man handlar med rabattkuponger och på erbjudanden, eller aktivt väljer lägsta priset på blöjor. Skulle man till exempel bara använda ICAs egna blöjor, som räknas bland de billigare, då ligger snittpriset för en blöja på 2,12 kronor. Detta gånger 8040 blöjor ger oss ett totalpris på 17 044 kronor.

Kostnader för tygblöjor

När det gäller tygblöjor kan vi minska kostnaden rejält! Att använda vikblöjor första månaderna är alldeles toppen då det är så pass många och frekventa byten. Om man byter 12 byten per dygn första månaden och önskar tvätta varannan dag så krävs det alltså 24 vikblöjor. Kanske några fler att ha den dagen tvätten torkar. 32 vikblöjor totalt klarar man nyföddperioden på. Hos Green Poppy skulle 32 vikblöjor kosta 756 kronor. Lägg till 3 PUL-skal. Ett PUL-skal kostar 159 kronor, totalt 477 kr.

Efter ungefär två månader vill många ha lite mer absorption och kanske utökar sina tygblöjor med ett annat system. Använder man pocketblöjor och har ett snitt på 8 blöjbyten per dag och vill tvätta var tredje dag krävs det alltså 24 blöjor. Man vill kanske ha ett par extra, för att täcka torkdag. 28 pocketblöjor. Hos Green Poppy kostar en pocketblöja med två medföljande inlägg (alltså komplett) 219 kronor. Detta ger oss en total kostnad om 6132 kronor.

Om vi slår ihop kostnader för vikblöjor och pocketblöjor hamnar vi på 7 365 kronor.

Detta innebär alltså att du med tygblöjor kan spara 18 604 kronor (!!!).

Om du bara använder de billigare engångsblöjorna så är det ändå 9 679 kronor som du kan spara!

Återanvända igen och igen och igen

Låt oss säga att man dessutom får ett barn till. Som har blöja under lika lång tid. Detta skulle innebära en dubbel kostnad för engångsblöjor, alltså 51 938 kr. Kostnaden för tygblöjor skulle dock inte öka, eftersom man kan använda samma blöjor till minst två barn. Detta blir då en besparing på 44 573 kronor.

När blöjperioden sedan är över och barnen är blöjfria finns det en aktiv och väl fungerande andrahandsmarknad och du kan få tillbaka tusenlappar för dina använda tygblöjor.

Ja, det är dyrare i engångskostnad att köpa tygblöjor. Du slipper dock löpande köpa nya blöjor och i längden finns det många, många kronor att spara.